måndag 21 maj 2007

Bakom tapeten...













Se vad vi har hittat... En vansinnigt snygg tapet under det hemska rutiga som hade slängts upp på väggen någon gång på 60-talet (tror vi). Men se så fint... Tanken är nu att vi skall försöka få loss en större bit för att rama in den i syfte att behålla lite av torpets historik. Kul! Vi skall försöka oss på att ta reda på lite mer om tapeten, den är ju inte helt vanlig i torpmiljö mitt ute på landet i en stuga på 30kvm!

9 kommentarer:

  1. Jag känner en tjej som jobbar med att datera tapeter... Är ni nyfikna på ålder så kan jag ordna kontakt mellan er :)

    SvaraRadera
  2. Ja, det vore ju toppen! Vilket toppjobb förresten - att datera tapeter... =D

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Här är tjejen som daterar tapeter på arbetstid! :-) Utifrån bilderna ni har på sidan så kan jag säga att det är en sk. Tittskåpstapet! Fantastiskt vacker!
    Men för att kunna datera bättre behöver jag egentligen känna på pappret, och se trycket på närmre håll. Vet ni när stugan byggdes? Finns det fler tapetlager bakom eller framför tittskåpstapeten? (Förutom den från 1950-60-tal) Tittskåpstapeter slog i alla fall igenom på 1840-talet och då hade de arkitektonisk inramning. På er tapet är det vegetation med träd och grästuvor som inramning och då dateras de till 1850-1860-tal. Trycket är också i nåt som kallas Grisaille (gråskala) och det är också typiskt för den tiden. Men det finns ju en risk/chans att det är ett nytryck också...
    Jättekul att ni sparar en bit, om möjligt försök att få loss en bit så hela rapportenlängden syns. Då får man koll på hela mönstret!

    Kolla gärna in: http://www.kalmarlansmuseum.se/site/utstallning/veckans/uts_foremal_veckans.asp

    och gå in på "Arkiv" och kolla vecka 48, 10 och 19. Alla är exempel på tittskåpstapeter!

    Hälsningar från Frida Ateva

    SvaraRadera
  4. Adressen verkade inte synas, försöker igen...


    http://www.kalmarlansmuseum.se/site/utstallning/
    veckans/uts_foremal_veckans.asp

    SvaraRadera
  5. Hej Frida -

    Så det är alltså du som sitter på världens bästa jobb! Så avundsjuk... =)

    Vad gäller vår tapet, så fick jag faktiskt sedan loss en hel våd som jag sparat. Dock är den i stugan, så jag kan inte bifoga bild just nu. Men det är det lagret som är längst under, dvs. direkt på lerkliningen som vi tänkte ta vara på, lappa lite och bara måla med limfärg (kalkvitt). Vad jag har kunnat ta reda på, så är stugan från sekelskiftet 1700/1800 enligt en bedömning vi fått. Det fanns i vilket fall med på häradskartan från 1878, men är sannolikt lite äldre än så.

    Det känns dock som om detta (ursäkta uttrycket) sketna lilla torp inte skulle ha såna fina tapeter, var det vanligt? Detta är ett torp som ligger hyfsat avskilt (inte del av någon större gård eller så).

    Tack så jättemycket för svaret - jättekul att få lite mer info om torpet! Jobbar du på Länsmuseet i Kalmar, eller...? Med tanke på länken. Som antikvarie...? Eller bara 'tapetexpert' i största allmänhet? Har du något mer du kan utläsa kring ålder eller annan kuriosa, så är allt varmt välkommet!

    Tar Mimmi provision på sin kontaktförmedling, tro...?! =)

    SvaraRadera
  6. JAG LJÖG! =O

    Det fanns visst ett tapetlager till, den satt bara i princip på baksidan av det vi fick loss av denna tapet. Efter att ha konsulterat den av oss som uppenbarligen har bättre minne, så var det en tapet som var brunaktig (ungefär som i tapten v 2 i er samling) med några få röda och gröna detaljer.

    Kan det möjligen vara så att den bruna tapeten är från början av seklet och denna från 1850-60 som du nämner? *hoppas*

    SvaraRadera
  7. Javisst, fet provision ska jag ha! nääää, att läsa här räcker för mig! Oj, vad jag tycker det är roligt när Frida går igång på gamla saker! "Skelett är bättre än barn, dom ligger där dom ligger" som vi brukar säga :D

    SvaraRadera
  8. Ja jag jobbar som antikvarie på Länsmuseet i Kalmar. Vi är två stycken som arbetat enbart med tapetsamlingen det sista året, och det är jättekul!

    Har ni någon bild av den bruna tapeten? Skulle vara bra och få se den, annars blir det svårt att datera.

    /Frida

    SvaraRadera
  9. Jag ska se om vi hinner ut till stugan i veckan, så ska jag se om det går att få loss en bit från baksidan av tittkåpstapeten (ord som jag inte trodde förra veckan att jag skulle slänga mig med hur som helst!). Den satt som berget ochdet var ocks därför jag mindes att det bara var ett lager. Men jag har sparat en haltaskig våd och såklart den hela våden med rapportlängden, så jag ska se om jag kan trixa med biten av sämre kvalisort.

    Ber att få återkomma! =)

    SvaraRadera