söndag 14 oktober 2007

Datering och släktforskning

I sommar har jag varit kontakt med byggantikvarierna på Länsmuseet i Östergötland - ett kunnigt gäng människor som innehar hur mycket kunskap som helst om denna typ av byggnader.

Vad gäller dateringen, så har jag fått tips om häradskartor och andra sätt att försöka ta reda på tiden då torpet byggdes. Kartan som jag kikat på gjordes 1878 och på den finns vårt torp med! Och efter att ha skickat in bilder på torpet - såväl in- som utvändiga - så tror man att torpet har kommit till ngåon gång i sekelskiftet 1700-1800-talet! Tänk om väggarna kunde berätta allt de sett under dessa 300 år; alla barn som är födda i stugan; alla gräl och all kärlek som har fått plats i det lilla lilla torpet...

Jag har försökt gräva i hembygdsföreningens skrifter och snegla på traktens släktforskning och faktiskt hittat lite information om några personer som bott i torpet i början på 1900-talet. Det var en gårdshantverkare Gustaf Andersson (som tillverkade laggkärl) som flyttade till torpet 1908. 1918 hände dock något hyfsat oväntat; Gustaf och hans fru Selma Karolina skilde sig och hon flyttade från torpet! Hur sannolik var en skilsmässa 1918? Och den stora frågan blir då förstås VARFÖR?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar